Centiv slaagt voor eerste landelijke fysieke audit

Het Keurmerk Basis GGZ (www.kibg.nl) is het bekendste kwaliteitskeurmerk voor zorg in de Generalistische Basis GGZ. Partijen kunnen zich altijd kwalificeren door het invullen van een zelfevaluatie vragenlijst die word getoetst. Centiv, de grootste generalistische basis GGZ aanbieder van Zuid Nederland, werd in januari 2020, aan de hand van de ingevulde zelfevaluatie vragenlijst, voor het eerst getoetst met een fysieke audit-dialoog op locatie en ontving het keurmerk voor 2020.

Vrijwillige aanmelding

Centiv kwam zelf op het idee voor een fysieke toetsing en benaderde het KIBG hiervoor om als eerste ook op deze wijze getoetst te kunnen worden. Wouter Hoge, directeur Centiv: “Los van de toetsing op papier, wilden we graag er ook van kunnen leren en wat meer de diepte in om mogelijke verbeterpunten te vinden. Bij de KIBG is een schat aan kennis beschikbaar over de branche en resultaten bij andere partijen.”

Meer de diepte in

Amber Geomini, KIBG: “We vonden het een innovatief voorstel van Centiv. Op deze manier konden we echt dieper op de materie in gaan en het verhaal achter het verhaal bespreken. We hebben het proces van onze fysieke audit dialoog vooral gebaseerd op het gedachtengoed van ‘Blijk van vertrouwen’ van de raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Het was heel prettig en ook leerzaam voor ons om zo dieper op de materie in te kunnen gaan.” Ook Centiv was te spreken over het proces. Reina Eppinga, officemanager Centiv: “Het was leerzaam en verliep op een fijne en open manier. Ook de tijdsbelasting was gelukkig erg beperkt doordat het goed aansloot op de bestaande kwalificatieprocessen.”

Resultaten

Annika van den Haak, KIBG: “Het viel ons op dat Centiv het heel goed doet op vele punten als bijvoorbeeld de cliënttevredenheid en het percentage succesvolle behandelingen. Dit wordt niet alleen ondersteund door de resultaten uit de spiegelrapportage maar ook door de verdieping van inzicht in de werk- en denkwijze die deze fysieke audit-dialoog ons bracht. Daarom heeft Centiv het keurmerk ook voor 2020 dik verdiend. Dit was voor ons een pilot om dit zo te doen. KIBG denkt erover na of en hoe een dergelijke pilot een vervolg zou kunnen hebben.”