De basis voor geestelijke gezondheid

Welkom bij Centiv!
De grootste stap is gezet: je hebt je aangemeld voor hulp! Maar… hoe nu verder?
Je bent op onze wachtlijst geplaatst en zodra er plek vrij komt bij een (voor jou geschikte) behandelaar dan krijg je van ons een telefoontje. Het kan dus even duren voor je met de behandelgesprekken kunt beginnen, maar je kunt wel degelijk aan de slag gaan met je herstel.
Hoe meer stappen je nu zet, des te verder ben je zodra de behandeling van start gaat!

Wat kan ik nu doen?
eHealth –
Je kunt gratis online eHealth modules volgen via www.evie.nl. U kunt zich daarvoor gratis aanmelden (postcode 5804 BV). Indien gewenst kan je toekomstig behandelaar daar straks mee verder gaan, ter ondersteuning van de therapie. Je hebt dan een vliegende start.

Websites – Er zijn naast je behandelaar natuurlijk meer personen en organisaties die kunnen helpen op je weg naar herstel. Onderstaand enkele websites die wellicht waardevol kunnen zijn. Daarbij vind je via Google ook legio websites en/of fora met informatie, en de mogelijkheid tot lotgenotencontact. Uit onderzoek is gebleken dat dit een positief effect heeft op het bereikte herstel.
Helemaal onderaan deze pagina vind je al een klein overzicht van enkele organisaties.

Maatschappelijk werk – Maatschappelijk werk biedt workshops, cursussen, informatieve bijeenkomsten en individuele begeleiding. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Kijk op de website van maatschappelijk werk van de regio waarin jij woonachtig bent.

Praktische ondersteuning – Bij langdurige problematiek en meer maatschappelijke problemen (schulden, beperkt sociaal netwerk, relatie en/of familieproblemen, werkloosheid) kan de gemeente je ondersteunen middels hun sociaal loket: deze informatie vind je op de website van jouw gemeente. Ook zijn er in meerdere gemeenten Zelfregie centra opgericht, waar je in contact komt met lotgenoten en door ervaringsdeskundigen weer op weg wordt geholpen. Vaak kun je daar ook sporten of creatief bezig zijn.

Kortdurende steun – Mocht je het moeilijk hebben – nu of tijdens de behandeling – dan is het altijd mogelijk om te bellen met de luisterlijn via 024-3551100, 077-3548888 of 040-2125566.
Ook kun je via https://mindkorrelatie.nl/ snel en vrijblijvend met een hulpverlener bellen of WhatsAppen. Dat kan helpen met het dragen van de last en helpt om je gedachten weer op een rijtje te krijgen.

Kortom: je kunt al flink aan de slag!
Wij doen ondertussen onze uiterste best om jou zo snel mogelijk bij de juiste behandelaar in te plannen. Mocht het je écht te lang duren, dan kun je altijd aankloppen bij jouw zorgverzekeraar. Deze heeft namelijk de mogelijkheid tot wachtlijst bemiddeling en kan er (bij grote spoed) voor zorgen dat je eerder elders terecht kunt.


Websites die je kunt bezoeken:

Depressieve klachten https://www.depressievereniging.nl/
Angst, dwang en fobie https://adfstichting.nl/
ADHD / ADD www.impulsenwoortblind.nl
Eetstoornis http://weet.info/
Behoefte aan (lotgenoten)contact www.zelfregiecentrum.nl
Verslavingsproblematiek https://hetzwartegat.nu (verslaving)
Verslavingsproblematiek naasten https://www.verslaafdaanjou.nl/