De basis voor geestelijke gezondheid

Runningtherapie groep

Contact opnemen

Centiv biedt in samenwerking met een lokale fysiotherapiepraktijk een runningtherapiegroep aan onder begeleiding van een Gz-psycholoog en een fysiotherapeut. Tijdens deze CGT therapie wordt er (hard)gelopen in een natuurlijke omgeving waarbij ieder zijn/haar eigen tempo aanhoudt. Runningtherapie helpt bij verschillende psychische problemen zoals stemmings- en angstklachten, (beginnende) burn-out, medisch onverklaarbare klachten en post-traumatische stressstoornis. Afhankelijk van verzekering fysiotherapie kunnen er bijkomende kosten zijn.

Aantal bijeenkomsten: 12.

Download hier de folder

Een client over de gevolgde runningtherapie (audio en uitgeschreven tekst):

 

Hi mijn naam is Laura en ik heb gesprekken bij Centiv. In het begin van mijn behandeling adviseerde mijn behandelaar om deel te gaan nemen aan runningtherapie. 

De eerste gedachten die in mijn hoofd kwamen waren ‘ik kan niet eens hardlopen’ en als ik dan mee doe ‘moet ik dan dom door het park rennen in een groepje, iedereen zal wel denken wie zijn die gekken’. Van de andere kant dacht ik ‘het is een evidence based interventie die niet voor niets ingezet wordt bij mijn klachten dus laten we het maar proberen. 

Al snel kwam ik erachter dat de runningtherapie totaal anders was dan ik in mijn hoofd had: 

Ten eerste heerste er een ontspannen sfeer in de groep, ik voelde gelijkwaardigheid in de groep en iedereen was betrokken bij elkaar. Hierdoor voelde ik me vrij om dingen over mijn situatie met hen te delen en dat resulteerde in erkenning en herkenning. 

Het tweede vooroordeel wat ik had bleek ook niet waar te zijn; het gaat niet om presteren maar juist om voelen wat er in je lijf gebeurt en hier bewust mee bezig zijn. We hebben bijvoorbeeld geleerd om in het ‘hier en nu’ te zijn door de omgeving waar te nemen, bijvoorbeeld wat zie je wanneer je om je heen kijkt en welke geluiden hoor je allemaal. Hierdoor kan ik beter afstand nemen van vervelende gedachten. 

Ten derde had ik nooit kunnen bedenken dat ik me echt fijner kon gaan voelen door de runningtherapie. Maar het is dus echt! 

Door elke keer vooraf de running in te checken bij mijn gedachten, gevoelens, energielevel en stemming en dit te vergelijken met hoe ik me na de runningtherapie voel, kwam ik erachter dat ik na de running altijd meer rust in mijn hoofd had, meer energie voelde en een betere stemming had. 

Verder ben ik me lichamelijk fitter gaan voelen en heb ik dus de perfecte sport ontdekt; eentje die goed is voor mijn lichaam en voor mijn mind.

Wanneer ik me somber of verdrietig voel ga ik hardlopen, soms met dikke tegenzin of zelfs in de regen, maar het gevoel wat ik daarna voel zou ik iedereen gunnen! 

Al met al zie ik de runningtherapie als iets waar ik mijn hele leven profijt van heb. Ik heb iets gedaan waar ik me niet comfortabel bij voelde maar ik ben dankbaar voor wat het me allemaal gebracht heeft.

Met de methode van de runningtherapie, de ondersteuning van de trainers en met het hardloopschema van de fysio heb ik mijn hardloopcarriere op een duurzame manier kunnen starten en ben ik liever geworden voor mezelf. Dat wil jij natuurlijk ook wel, toch?

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb met mijn ervaring en natuurlijk hoop ik dat jullie zelf ook je grenzen en vooroordelen aan de kant kunnen zetten om gewoon een keer mee te doen! Ik weet zeker dat het je wat gaat opleveren dus ik zou zeggen plan meteen een datum in wanneer je dit gaat doen! Veel plezier :)!